Duitse stelling uit Tweede Wereldoorlog verplaatst

18 september 2020

Bij het Baakpad is een Duitse stelling uit de Tweede Wereldoorlog verplaatst om ruimte te maken voor bedrijfskavels op Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Op 18 september 2020 is de historisch waardevolle betonnen stellingplaat 42 meter verplaatst in westelijke richting. Hier blijft de plaat zichtbaar, als stille getuige van de oorlogsgeschiedenis in de Zwijndrechtse Waard.

Duitse stelling uit Tweede Wereldoorlog verplaatst

Op 18 september 2020 is de historisch waardevolle betonnen stellingplaat 42 meter verplaatst in westelijke richting. – ©DPO

Antitankkanon

De stelling is onderdeel van de Vordere Wasserstellung en maakte deel uit van een complex van stellingen, loopgraven, versperringen en onderkomens dat de Duitse bezetters bouwden ter verdediging van de kruising van de Straat- of Rijksweg (nu A16) met de tankgracht. Waarschijnlijk stond hier een antitankkanon (PAK = Panzerabwehrkanone). Vermoedelijk is de stelling in de jaren 1942/1943 aangelegd en (deels) gesloopt in de jaren 50. Daarna is de resterende betonnen plaat bedekt geraakt onder grond.

Spannende klus

De verplaatsing van de stelling was een spannende klus. De betonnen plaat is naar schatting 50 ton zwaar, dat is te vergelijken met twee grote vrachtwagens. Het beton was niet gewapend en daarom heel kwetsbaar. Om de stelling te kunnen verplaatsen zijn chemische ankers en een metalen frame aangebracht. De ‘neus’ van de plaat is apart verplaatst, vanwege de kwetsbaarheid.

Duitse stelling uit Tweede Wereldoorlog verplaatst

Ambachter meneer Jaap Nugteren was aanwezig bij de verplaatsing van de betonnen stellingplaat. – ©PDO

Ooggetuige

Ambachter meneer Jaap Nugteren ging naar de HBS tijdens de eerste oorlogsjaren. Bij hem thuis op de boerderij waren Duitse militairen ingekwartierd. Hij kan zich de stelling aan het Baakpad goed herinneren en vertelt hierover een minidocumentaire over de verplaatsing van de stelling: www.h-i-ambacht.nl/duitsestelling

Historisch waardevol

Bij de voorbereidingen voor circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom in 2015 liet de gemeente onderzoek doen naar de exacte plaats van de stelling. Omdat bleek dat deze onder een toekomstige bedrijfskavel lag, is besloten om de stellingplaat daar weg te halen, maar wel te behouden in het plangebied als historisch waardevol object. De stellingplaat ligt nu naast de tamme kastanjeboom, die in 2019 al was verplaatst vanaf het erf van een toenmalige boerderij aan de Baak.

Bij de locatie komt straks een informatiebord over de lange geschiedenis van het gebied, die teruggaat tot de allereerste bewoners van de Zwijndrechtse Waard in de Middeleeuwen.

De straatnamen van Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

De straatnamen van Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Sedumweg, Kringloopweg, De Wadi… De straatnamen in Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom verwijzen naar de duurzame elementen in het gebied, zoals de groene daken, het gebruik van recyclebare materialen en de klimaatvriendelijke opvang van regenwater, waardoor bij stortbuien wateroverlast wordt voorkomen en er een buffertje is voor droge perioden.

Lees meer
Nieuwe fase Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Nieuwe fase Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Toekomstig Bedrijvenpark Ambachtsezoom gaat een nieuwe fase in met de aanleg van riolering, kabels en leidingen (voor elektriciteit, water en glasvezel) en de wegen en paden. Daarna richt de gemeente het openbare gebied in met onder meer verlichting, bankjes, water, bomen en ander groen.

Lees meer