Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Hendrik-Ido-Ambacht, 14 juni 2022

Met de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit voor Ambachtsezoom willen we laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het natuurlijk en klimaatadaptief inrichten van uw bedrijfskavel. Wist u dat het groen inrichten van de werkomgeving veel meerwaarde heeft voor werkgever en werknemer?

In toenemende mate krijgen we te maken met klimaatproblemen zoals wateroverlast en periodes van extreme hitte en droogte. Inmiddels worden er bij nieuwbouwopgaves strenge eisen gesteld aan klimaatadaptatie, duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusiviteit.

Groene werkomgeving heeft ontzettend veel meerwaarde

Voor de meeste klimaatgerelateerde problemen is groen de beste, meest multifunctionele oplossing. Er zijn ook technische oplossingen mogelijk, maar deze zijn duur, vergen onderhoud, zijn monofunctioneel en vaak niet aantrekkelijk. Bedrijvenpark Ambachtsezoom wil voorop lopen met groene, natuurlijke oplossingen. Want groen inrichten van onze werkomgeving heeft ontzettend veel meerwaarde voor zowel werkgevers als werknemers: het zorgt voor de vermindering van stress en zet aan tot bewegen. De gemeente heeft veel geïnvesteerd in het zo biodivers en klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte.

Wat zijn de mogelijkheden?

Met de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit voor Ambachtsezoom willen we laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het natuurlijk en klimaatadaptief inrichten van uw kavel. Het gehele bedrijvenpark kan gezien worden als een ecosysteem. De kavels zijn een onmisbaar onderdeel in dit ecosysteem. Een belangrijke meerwaarde van het ecologisch en natuurinclusief inrichten van uw kavel is dat vergroening ook automatisch zorgt voor hemelwateropvang en een verbeterd microklimaat. Zo ontwikkelt u een biodivers en klimaatadaptief kavel dat ook nog eens een fijne plek is om tijdens pauzes te vertoeven.

De kavels bieden ruimte voor nestelgelegenheden en omstandigheden voor beplanting die in de openbare ruimte niet te vinden zijn. Door het inzetten van verschillende elementen kunt u van uw kavel een unieke omgeving maken waar verschillende soorten vogels, vlinders, bijen of vleermuizen graag verblijven of langskomen om te foerageren.

Download hier de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit
Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Direct naast de A16 ontwikkelt gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bedrijvenpark Ambachtsezoom, geïnspireerd op de Cradle-to-Cradle principes. Het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Voor de bedrijfskavels en -panden zijn circulariteit, aardgasvrij en energieneutraal de uitgangspunten.

Lees meer
Video: Klimaat en biodiversiteit

Video: Klimaat en biodiversiteit

Landschapsarchitect Marjan Ketner bekijkt samen met projectleider civiel Peter Vreeven de voortgang op bedrijvenpark Ambachtsezoom. In het ambitieuze ontwerp van Marjan voor de openbare ruimte speelt ‘groen’ een belangrijke rol. Inmiddels zijn honderden bomen aangeplant.

Lees meer