Start aanleg bedrijvenpark Ambachtsezoom

Persbericht 13 november 2018

Maandag 19 november start de gemeente met de eerste voorbereiding voor de aanleg van circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom. Het is niet het meest populaire onderdeel: de gemeente laat 338 vergunningplichtige bomen verwijderen.

Bedrijvenpark Ambachtsezoom wordt duurzaam ingericht: materialen van de wegen en gebouwen zijn zelfs 100% circulair (herbruikbaar).

Eerst bomen weg, later meer biodiversiteit terug

Maandag 19 november start de gemeente met de eerste voorbereiding voor de aanleg van circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom. Het is niet het meest populaire onderdeel: de gemeente laat 338 vergunningplichtige bomen verwijderen. Deze bomen moeten weg, omdat ze niet ingepast kunnen worden in de structuur van het nieuwe bedrijventerrein. Ze staan bijvoorbeeld op toekomstige kavels, wegen of water. Wel komen er 376 bomen en ander groen voor terug.

376 inheemse bomen terug

De gemeente houdt zich aan de afspraak om nieuwe bomen terug te planten. Er komen zo snel als kan 376 bomen terug, die zijn gekozen om hun natuurwaarde. Het zijn inheemse bomen, die op verschillende momenten bloeien en hun bladeren verliezen. Dat trekt insecten aan zoals bijen en muggen en ook vogels. Dit zorgt voor meer biodiversiteit in vergelijking met het eenzijdige agrarische landschap van nu.

Bijzonder verhaal bij tamme kastanje en wilgen

De tamme kastanje, die nu staat bij een voormalige boerderij langs De Baak, krijgt dankzij inspanningen van Stichting Mooi Geweest een mooie, opvallende plek op het nieuwe bedrijventerrein. De gemeente laat onderzoeken hoe hij veilig verplaatst kan worden. Langs de Middentocht, het brede water dat dwars door Ambachtsezoom komt, komen wilgen. Die zijn bijzonder want ze zorgen voor grote biodiversiteit. Veel vogels vinden een broedplaats in de wilg. Ook biedt de boom schuilgelegenheid aan diertjes.

Groen bedrijvenpark

Natuurlijk komen op bedrijvenpark Ambachtsezoom bedrijfsgebouwen en wegen. De gemeente wil wel zoveel mogelijk groen toevoegen: denk bijvoorbeeld aan groene daken en gevels en parkeren op halfverharding. Langs de Middentocht komen behalve de wilgen ook natuurvriendelijke oevers, met riet en andere planten die voedsel en schuilplekken bieden aan vele dieren. Grotere biodiversiteit is één van de circulaire doelen van bedrijvenpark Ambachtsezoom. Net als bijvoorbeeld verbeteren van de kwaliteit van de waterhuishouding, zorgvuldig toepassen van materialen zodat die hergebruikt kunnen worden en het zelf opwekken van schone energie die nodig is voor het bedrijvenpark.

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Direct naast de A16 ontwikkelt gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bedrijvenpark Ambachtsezoom, geïnspireerd op de Cradle-to-Cradle principes. Het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Voor de bedrijfskavels en -panden zijn circulariteit, aardgasvrij en energieneutraal de uitgangspunten.

Lees meer
Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Met de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit voor Ambachtsezoom willen we laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het natuurlijk en klimaatadaptief inrichten van uw bedrijfskavel. Wist u dat het groen inrichten van de werkomgeving veel meerwaarde heeft voor werkgever en werknemer?

Lees meer