Maak kennis met de oudste Ambachters

13 juni 2019

In november 2017 deden archeologen van RAAP bij bedrijvenpark Ambachtsezoom een archeologische opgraving. Zij vonden sporen van een nederzetting uit de 12-13e eeuw, die lag op een verhoging in het landschap. Het lijkt op een dijk met een soort terp-achtige bewoning eraan vast. Hier leefden de oudst bekende Ambachters!

Foto: Een aantal archeologische vondsten uit Ambachtsezoom

Wie leefden hier?

Het archeologisch onderzoek is nu zo goed als afgerond. Uit de analyse van de grote hoeveelheid vondsten komt een opmerkelijk beeld naar voren: het was geen gewone boerensamenleving. De vele scherven van het rood- en witbakkende Maaslandse aardewerk en uit het Duitse Rijnland en zuidelijke streken, de schenkkannen en de hoogversierde kannen doen denken aan een handelsnederzetting. Roodbakkende bakpannen en dierenbotten komen in zulke grote hoeveelheden voor dat ook sprake kan zijn van een herberg. Of verklapt de geheimzinnige heldergroene druppel op een scherf aardewerk, die nog verder onderzocht wordt, dat hier edelen of geestelijken woonden?

Drama

De opgraving in Ambachtsezoom maakt voor het eerst duidelijk wat er in de Middeleeuwen in het centrum van de Zwijndrechtse Waard gebeurde. De vindplaats, en vooral de lagergelegen bijbehorende landerijen, werden tijdens een grote overstroming rond 1315 in één dramatische gebeurtenis volledig afgedekt met een kleidek. Het gebied werd daarna verlaten.

Mini-tentoonstelling 26 juni t/m 31 juli

De open dag tijdens de opgraving werd goed bezocht. Voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Ambacht: vanaf volgende week woensdag 26 juni tot en met 31 juli is er een mini-tentoonstelling in hal van het gemeentehuis met twee vitrines met vondsten uit Ambachtsezoom, zoals aardewerk, dierlijke botten en metaalvondsten waaronder sieraden en een sleutel.

Tip: boekentafel in de bieb

Meer weten over archeologie? Speciaal voor deze mini-tentoonstelling maakt de bibliotheek in Cascade vanaf woensdag 19 juni een boekentafel met allerlei boeken over archeologie.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Fransje Weenink, communicatieadviseur bij gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, telefoonnummer (078) 770 2678, of e-mail f.weenink@h-i-ambacht.nl

Wethouder André Flach over circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Wethouder André Flach over circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Werken en zakendoen in een inspirerende, groene, gezonde en waterrijke omgeving. Werkgevers Drechtsteden publiceerden in de decembereditie van hun magazine Slagkracht een interview met wethouder André Flach over de circulaire gebiedsontwikkeling van bedrijvenpark Ambachtsezoom.

Lees meer
Nieuwe locatie voor Tamme kastanje in Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Nieuwe locatie voor Tamme kastanje in Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Op de Ambachtsezoom bouwt de gemeente aan het nieuwe, circulaire bedrijvenpark waar duurzaamheid centraal staat bij de bedrijfsgebouwen en de openbare ruimte. Vanwege die bouw kreeg de in onze gemeente zeldzame Tamme kastanje, die bij een voormalige boerderij aan De Baak stond, gisteren een nieuwe locatie bij de entree van het Bedrijvenpark Ambachtsezoom.

Lees meer