Fiets- en voetgangersbrug over de Middentocht

2 december 2021

Over het brede water van de Middentocht op bedrijvenpark Ambachtsezoom is dinsdag 30 november een fiets- en voetgangersbrug geplaatst. Deze bijna 18 meter lange brug ligt ter hoogte van de Sedum- en Kringloopstraat. André Flach, wethouder Economie, was bij het ‘ínhijsen’ van de brug: “Deze fraaie brug is een opvallend element tussen de strakke bedrijfspanden. Het plaatsen van de brug is een mooie symbolische handeling, waarmee we beide zijden van de Middentocht met elkaar verbinden. Ambachtsezoom krijgt steeds meer vorm. Vanaf de brug zie je goed hoe snel de bouw al vordert”.

Fiets- en voetgangersbrug over de Middentocht

Wuivende riethalmen

De speelse, organische uitstraling en de circulaire materialen waar de brug van is gemaakt, passen bij het duurzame karakter van Ambachtsezoom. Het patroon in de leuningen doet denken aan wuivende riethalmen of andere planten. Dit sluit straks mooi aan bij de natuurlijke oevers van de Middentocht. In en langs het water komen rietplanten, insectvriendelijke oeverplanten en wilgen. Een aantrekkelijke plek voor kleine dieren zoals kikkers en vogels. De brug sluit aan op een fietspad en een wandelpad dat rondom het water van de Middentocht loopt.

Fiets- en voetgangersbrug over de Middentocht

Lange levensduur én tweede leven

Bij de brug is gekozen voor lichte materialen met een lage CO2-emissie tijdens de productie én een hele lange levensduur. Het brugdek is gemaakt van vezel versterkt composiet, met een gepatenteerde technologie die zorgt dat het brugdek zwaar te belasten is. De constructie bevat geen interne verlijmingen of boutverbindingen. Het brugdek is praktisch onderhoudsvrij, afgezien van een keertje schoonmaken en het tijdig bijwerken van de slijtlaag. Ook de leuningen, gemaakt van cortensstaal en thermisch verzinkt staal, zijn onderhoudsvrij. Dat betekent dat er vrijwel geen extra belasting voor het milieu is als de brug eenmaal in gebruik is genomen. De brug kan in zijn geheel of in delen worden hergebruikt als zijn dienst op Ambachtsezoom erop zit, en dus zonder verlies van kostbare grondstoffen een tweede leven krijgen. Dat is circulair! De brug is gemaakt door FiberCore Europe in Rotterdam.

Fiets- en voetgangersbrug over de Middentocht

Ambachtsezoom

Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. De gemeente ontwikkelt het gebied geïnspireerd door Cradle to Cradle principes. Het doel is een zo duurzaam mogelijk bedrijvenpark met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ook de materialen die de gemeente gebruikt in de openbare ruimte zijn circulair. Bij de keuze voor materialen wordt gekeken naar de meest duurzame variant: dat is een afweging waarbij gekeken wordt naar onder andere levensduur, materiaalsamenstelling en mogelijkheid voor hergebruik.

Wethouder André Flach opende symbolisch de brug.

Wethouder André Flach opende symbolisch de brug.

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Direct naast de A16 ontwikkelt gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bedrijvenpark Ambachtsezoom, geïnspireerd op de Cradle-to-Cradle principes. Het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Voor de bedrijfskavels en -panden zijn circulariteit, aardgasvrij en energieneutraal de uitgangspunten.

Lees meer
Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Met de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit voor Ambachtsezoom willen we laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het natuurlijk en klimaatadaptief inrichten van uw bedrijfskavel. Wist u dat het groen inrichten van de werkomgeving veel meerwaarde heeft voor werkgever en werknemer?

Lees meer