Eerste paal bedrijvenpark Ambachtsezoom

26 mei 2021

De eerste paal van het allereerste bedrijfsgebouw op Bedrijvenpark Ambachtsezoom zit in de grond. Verantwoordelijk wethouder André Flach spreekt van een bijzonder moment. “Na jaren van voorbereiding en procedures is dit een belangrijke stap.”

Arjan van de Graaf (directeur Prohuis) en wethouder André Flach

Arjan van de Graaf (directeur Prohuis) en wethouder André Flach sloegen op 12 mei de eerste paal van de bedrijfsgebouwen die de samenwerkende ontwikkelaars Prohuis Invest, Stemar Groep, Wouda Vastgoed BV en Westpoint Beheer BV gaan realiseren op Ambachtsezoom.

Circulaire bedrijvenpark

Ambachtsezoom is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Oftewel: er wordt demontabel en gifvrij gebouwd volgens de hoogste duurzaamheidsstandaarden, met materialen die gerecycled kunnen worden. Uiteraard aardgasvrij en op zijn minst energieneutraal. “Maar circulair bouwen gaat verder”, vertelt de wethouder. “We houden rekening met de bodem, de lucht, de biodiversiteit en vooral ook met de gezondheid en het welzijn van mensen. Dat is best spannend. Want nog niet in alle gevallen zijn er in de bouw oplossingen voorhanden om dit waar te maken, maar we blijven die uitgangspunten hooghouden. En we belonen ondernemers die hier een stapje verder in gaan zelfs met een korting op de grondprijs. Dus: bouwen met zo klein mogelijke blijvende impact op de omgeving.”

Uit de startblokken

Het is een plan waarvoor de eerste besprekingen meer dan 25 jaar begonnen. De komende maanden wordt weer een aantal belangrijke stappen gezet. André Flach: “Ambachtsezoom komt nu echt zichtbaar uit de startblokken. We werken aan het afronden van de bouwrijpwerkzaamheden en sinds vorige week (12 mei 2021) is de bouw begonnen op het eerste perceel.”

Werkgelegenheid

De wethouder reageert graag op de kritiek dat voor de bouw van Bedrijvenpark Ambachtsezoom een stuk groen moet wijken: “Dat zie ik echt anders. Het is een stuk grond grenzend aan de snelweg waar tuinbouw is verdwenen. Het gebied was niet toegankelijk en het was ook geen natuurgebied. Dat is een ontwikkeling waar we een positieve draai aan proberen te geven door straks werkgelegenheid te bieden aan 450 tot 750 mensen. Zij hebben dus een grotere kans om in Ambacht te blijven wonen en werken. Ook voor ondernemers is Ambachtsezoom belangrijk: zij kunnen groeien zonder uit ons dorp weg te hoeven gaan. En wat betreft de circa 350 gekapte bomen: die vervangen we dit najaar door evenveel nieuwe bomen en ander groen in het bedrijvenpark.”

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Direct naast de A16 ontwikkelt gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bedrijvenpark Ambachtsezoom, geïnspireerd op de Cradle-to-Cradle principes. Het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Voor de bedrijfskavels en -panden zijn circulariteit, aardgasvrij en energieneutraal de uitgangspunten.

Lees meer
Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Met de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit voor Ambachtsezoom willen we laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het natuurlijk en klimaatadaptief inrichten van uw bedrijfskavel. Wist u dat het groen inrichten van de werkomgeving veel meerwaarde heeft voor werkgever en werknemer?

Lees meer