Eerste circulair bedrijfspand op Bedrijvenpark Ambachtsezoom bijna gereed

21 januari 2022

Ondernemer Richard Treure van Ribouw: “Ik zou het zo weer doen!”

Richard Treure van Ribouw B.V. aannemer is de eerste ondernemer die zelf bouwt op Bedrijvenpark Ambachtsezoom en ook de eerste die zijn circulair bedrijfspand op dit bedrijvenpark oplevert. Journalist Trudy Wehrmeijer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Eerste circulair bedrijfspand op Bedrijvenpark Ambachtsezoom bijna gereed

Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. Het betekent ondermeer dat alle materialen die worden gebruikt voor gebouwen, straten en omgeving in het bedrijvenpark 100% recyclebaar zijn. Om dat te realiseren moeten de materialen van goede kwaliteit zijn, een lange levensduur hebben en telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat klinkt mooi maar heeft tot gevolg dat er allerlei eisen worden gesteld en naar bijzondere oplossingen moet worden gezocht. “Dat blijkt gaandeweg tijdens het proces”, zo blikt Richard Treure terug. “We hebben een paar jaar geleden een optie genomen op een kavel op dit bedrijventerrein met het plan er een mooi bedrijfspand op te zetten. De locatie, vlakbij de A16, was voor ons aantrekkelijk. Voor we daadwerkelijk tot koop konden overgaan had wel wat voeten in de aarde. Je hele plan moet namelijk voldoen aan de eisen voor circulair bouwen. We hebben een architect gezocht die bekend is met de eisen voor circulair bouwen. Dat heeft geresulteerd in een gebouw, waarin alles is geschroefd of met bouten in elkaar zit. Zo nodig kan het hele gebouw weer uit elkaar worden gehaald.”

 

Oprollen en elders gebruiken

“Het zwarte skelet wordt bekleed met verduurzaamd hout, dat verder geen onderhoud behoeft en een levensduur van 50 jaar heeft. Het gebouw krijgt een sedum dak op een speciale dakbedekking die ook 50 tot 70 jaar mee gaat. Die dakbedekking is zodanig aangebracht dat je deze zou kunnen oprollen en weer elders zou kunnen gebruiken”.  Isolatie en zonnepanelen zijn bijna vanzelfsprekend. Ingewikkeld bleek ook de elektrische installatie in het pand. “Die loopt niet via vaste leidingen maar alle machines worden via stekkers aangesloten op enige centrale kastjes. Dat bleek voor installateurs een uitdaging”.

 

Duurder maar wel subsidie

Hij bevestigt dat alle regels en oplossingen betekenen dat de bouw van zijn bedrijfsgebouw  aanmerkelijk duurder uitvalt dan van een conventioneel gebouwd pand. “Wel krijgen we voor allerlei oplossingen subsidie”. Hij staat nog afwachtend tegenover de gekozen bestrating met graskeien. “Hoe gaat dat met bedrijfsvoertuigen?” Vast staat al wel dat in de groenstrook bij het pand een paar bomen komen en plaatsen voor bijenkasten.

 

Kennis toepassen in eigen bedrijf

Terugblikkend stelt Treure dat hij van het hele proces veel heeft geleerd, kennis die hij met zijn eigen bedrijf kan doorgeven en toepassen. “We hebben ons bedrijfspand van 325 m2 loods en 150 m2 kantoor in eigen beheer gebouwd en willen de opgedane ervaring inzetten in het circulair bouwen van bijvoorbeeld aanbouwen”.  Nu hij ervaring met het stekkersysteem heeft opgedaan, gaat hij dat bij het werk van zijn eigen bedrijf ook toepassen. “Eerst hadden we een elektricien nodig maar dit kunnen we bijna helemaal zelf”.

 

Besef dat circulair bouwen helpt en nodig is

Ondanks dat hij vaak heeft moeten zoeken naar goede oplossingen om te bouwen binnen het concept, zou hij het weer doen en het andere ondernemers ook aanraden. “Als je als ondernemer  over het gebruik van grondstoffen en de invloed op het klimaat nadenkt, dan besef je wel dat circulair bouwen helpt en nodig is.  Het is mooi om dat dan ook in je eigen bedrijf door te voeren. We hebben veel gehad aan de ervaring en tips van adviseur René de Klerk (adviseur duurzaamheid van de gemeente – redactie). Hij heeft bijvoorbeeld gewezen op verwarmen met infraroodstralers in plaats van met een warmtepomp”.  Het is meteen ook zijn belangrijkste advies aan anderen die circulair willen bouwen. “Schakel een adviseur in, die bekend is met deze manier van bouwen. Die kan ook partijen aandragen die bekend zijn met deze werkwijze. Dat leidt misschien tot extra kosten maar dat is het wel waard. Wij dachten het wel zelf te kunnen regelen maar dan loop je toch tegen allerlei zaken aan.”

 

Gereed in februari

Naar verwachting is de bouw van het pand van Ribouw in februari 2022 gereed. Een tegenvaller is dat Stedin het pas in maart op het elektriciteitsnet kan aansluiten. “Terwijl dit al in mei 2021 is aangevraagd. Als ik dat van te voren had geweten, dan was ik later gaan bouwen”.  Hij zou graag zien dat de gemeente zou helpen om de infrastructuur van elektriciteit, water en internet op het bedrijvenpark tijdig gereed te hebben.

(Tekst: Trudy Wehrmeijer)

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Stap extra op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom

Direct naast de A16 ontwikkelt gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bedrijvenpark Ambachtsezoom, geïnspireerd op de Cradle-to-Cradle principes. Het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Voor de bedrijfskavels en -panden zijn circulariteit, aardgasvrij en energieneutraal de uitgangspunten.

Lees meer
Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit

Met de Inspiratiegids Klimaat en Biodiversiteit voor Ambachtsezoom willen we laten zien wat de mogelijkheden zijn voor het natuurlijk en klimaatadaptief inrichten van uw bedrijfskavel. Wist u dat het groen inrichten van de werkomgeving veel meerwaarde heeft voor werkgever en werknemer?

Lees meer